@IMapp BUcuresti 2015 - peste 5 secole de traditie //// #556deanibucuresti

@IMapp BUcuresti 2015 - peste 5 secole de traditie //// #556deanibucuresti

marți, 26 aprilie 2016

SPORT DE IMPRUMUT CU TRIBUNE VOLANTE

#colectiv – punct de reper politico-social. Drama din club naste dezbateri mediatice, sicane politice, revolte sociale, renovand sistemul de interventii romanesc (eu as zice mai degraba carpind niste metehne si legi deja promulgate, dar incetatenite in nimicul autohton). De ce punem hastag la #colectiv? Inca mai punem. Sa spunem ca dintr-un simplu pub, fosta hala “Pionierul”, actualmente loc de pelerinaj, a devenit un fenomen care da jos guverne, rastoarna situatii, si relanseaza persoane in lupta electorala. Dar nu are rost sa dam curs unor discutii deja purtate pe la toate posturile radio si tv mai bine de 5 luni de zile.

Pana acum, sau pana in data de 30 octombrie 2015 mai exact, avizul ISU nu era o piesa de rezistenta in dosarul oricarui proprietar de orice fel de constructie, o necesitate, ci doar o fituica de decor. Acum ne concentram pe aceste controale, ca obiectiv primordial pe lista prioritatilor. Inainte, riscul unor astfel de incendii era minor, dar in urma #colectiv se pare ca ar fi crescut, fiind imperios trebuitoare verificari suplimentare. Concluzii? Avem nevoie de calamitati, de dezastre majore pentru a repara sau fixa chestii implementate, pentru a ne ridica semne de intrebare. Am fost nevoie de un incendiu soldat cu 64 de morti pentru a aplica o lege. Probabil ca abia dupa un cutremur vom consolida si mormanele de moloz din curtea Primariei Generale. De inundatii ca sa intarim diguri si sa redactam planuri de interventie rapida. Si multe altele.

#colectiv naste si paranoia, dar si pretexte. Arena Nationala, cea mai mare controversa a sezonului toamna-primavara, a functionat 5 ani, din cate am observat, fara acel aviz ISU, si 5 luni, cel mai mare stadion din tara a stat inchis. Desi, serios vorbind, ce riscuri poate comporta o arena in caz de incendiu? Singura variabila din ecuatia asta e acoperisul retractabil, singura componenta care ar putea reprezenta un pericol. Avand in vedere ca spectatorii nu au voie in incinta National Arena cu petarde, fumigene si nici macar cu umbrele, atunci…(??). Cel putin pocnitorile minuscule pe care le pot ascunde prin diverse locasuri nu cred ca pot incendia un stadion. Iar spectacolele pirotehnice sunt oraganizate doar de firme de specialitate, cu acoperisul netras. In eventualitatea in care acesta poate arde chiar si in cubul suspendat la 25 de metri deasupra gazonului, atunci cu siguranta da, ne putem ingrijora. Sa nu mai vorbim de responsabilitatile pasate in tot acest timp de la o institutie la alta. Mijloacele birocratice prin care poti incurca un demers sunt infinite si greoaie.

Terenul central de la Arenele B.N.R., unde se desfasoara unul dintre turneele de tenis cu cea mai mare traditie din circuitul ATP, nu a primit de asemenea avizul de la pompieri, nu ca ar fi vreun pericol major in sensul acesta, doar ca arena nu a mai suferit lucrari de reparatii de aproape doua decenii, si nu mai poate fi omologata, “acordul ISU” fiind, deci, un pretext. Asa ca turneul, printr-o derogare de la comisiile internationale de tenis masculin, a putut fi tinut anul acesta in parcarea complexului, cu gradene improvizate, in vreme ce 5000 de locuri zac goale, roase de rugina, mizerie si indolenta. Guvenatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, nu vrea sa cedeze terenurile in administratia primariei, si nici a Federatiei Romane de Tenis. Sau macar sa investeasca in acestea. Acolo unde Ilie Nastase si Ion Tiriac au adus primul titlu de Cupa Davis, si mai multi tenismeni romani si straini au scris istorie. Acolo Roger Federer participa inainte sa cunoasca succesul suprem, devenind locul unu mondial.

Terenul central improvizat
Sportul din Romania e, se pare, intr-un declin total, derapand pe o panta descendenta fara sfarsit. Pentru prima oara in ultimii 40 de ani, nu avem o echipa de gimnastica reprezentanta la jocurile olimpice, nici la feminin, si nici la masculin. Pentru prima oara in ultimii doi ani, Simona Halep iese din top 5, reusind in 3 luni sa coboare 5 locuri in clasament, si nu pare sa se sfarseasca, din pacate. Si pentru prima oara de la revelatia Otelul Galati incoace, Steaua nu ia campionatul, si rateaza 2 cupe in 3 zile. Ce se intampla?

Lasand deoparte aceste retrospective deloc favorabile, Romania are tot pentru prima oara 3 jucatoare in top 35 mondial la tenis, si o jucatoare atat de sus in clasament, Simona Halep, ceea ce e de apreciat. Totodata, Horia Tecau, dublu campion la Wimbledon, castigator al Turneului Campionilor si lider mondial la dublu. Si totusi nu avem o baza sportiva decenta, sau un complex care sa gazduiasca un turneu important. Nu suntem capabili nici macar pentru un amarat de turneu ATP 250, sau WTA International. Unde sa gazduim noi Eurovisionul, jocurile olimpice si asa mai departe?

Pe de alta parte, armata nu cedeaza nici dupa un an si jumatate in scandalul cu Steaua lui Gigi Becali. Nu s-au sesizat pana acum, dar cand au mirosit ispita banilor castigati de “campioana de la Sevilla”, i-au actionat in judecata, pe motiv ca au folosit ilegal inca din 2004 marca si numele clubului sportiv al armatei. De asemenea, stadionul Ghencea zace in paragina, intre timp fiind si declasat, nemaiputand fi omolagat nici macar la nivel de liga a doua. MApN-ul nu are o echipa, dar stadionul e al lor, asa ca ramane la ei (??). Fanii nu mai vin la meciuri, socotind identitatea FCSB-ului ca un chip fara fata. Conducerea Stelei se presupune ca ar fi principalul vinovat, desi circumstantele prezumtive vi le-am expus. Insa oamenii nu il sustin pe Becali, Argaseala, sau alte persoane din board-ul formatiei, ci jucatorii, care sunt simple victime colaterale in acest scandal. Ultrasii nu canta, nu scandeaza pentru nume, ci pentru echipa. Nu se bucura de bucuria lui Becali, ci de golurile jucatorilor. Se speculeaza ca si Dinamo doreste sa isi schimbe sigla. Vom vedea atunci daca si suporterii cainilor vor protesta departe de stadion, ei avand un motiv temeinic.