@IMapp BUcuresti 2015 - peste 5 secole de traditie //// #556deanibucuresti

@IMapp BUcuresti 2015 - peste 5 secole de traditie //// #556deanibucuresti

joi, 2 februarie 2017

#cespunromânii #amîntrebat150000deromâni


Nu m-a frapat în niciun fel indolența unor participanți la protestele din piață, oameni simpli mânați de o pură curiozitate, care s-au alăturat masei populare fără să știe pentru ce protestează, ordonanța de modificare a codului penal sau modificările ce conțin deja celebra lege a amnistiei și grațierii. Dar este bine ca mai exista alte cel puțin 145 000 de persoane care urmăresc șirul evenimentelor și manifestează, aplicând efectul "picăturii chinezești". Mulți scandau "demisia", însă prea puțini cunosc drepturile unui guvern interimar, potrivit cărora acesta nu poate emite sau anula OUG-uri.

Alegem, sau renunțăm, ne bucurăm, dar ne îndoim, contestăm, ne revoltăm, protestăm, ne resemnăm, apoi uităm.. Aceeași ciclicitate obsedantă de care nu ne descotorosim. Încă. Guvernanții joacă la păcănele încrederea a milioane de votanți, iar președintele profită de pe urma revoltei maselor. Cine garantează ca PNL nu s-ar fi situat la fel vis-a-vis de acest proiect, sau față de altele la fel de păcătoase, în cazul în care s-ar fi aflat la putere? Cel mai bun aliat al opoziției este poporul, iar cel mai bun sfetnic, minciuna. Singura victimă suntem noi, victima noastră, noi, o vacă de muls pentru toată lumea. Așa ne-am făcut cunoscuți pe plan intern, de-aia am fost jucați pe degete la fiecare campanie electorală. Oare acum s-a schimbat ceva? Probabil ca vom retrăi aceleași scenarii peste ceva timp, ne vom încurca de noi, sau de alții, vom alege prost, sau nu vom mai avea ce să alegem, pentru că, de ce nu, cultivăm doar marfă de export. Și totuși, aparent, ne pasă. Mobilizarea enormă grăiește de la sine lucruri frumoase despre actuala generație, care a dovedit că se ghidează după un set de principii și valori câteodată mai puternice decât ale oricărui alt om "trecut prin viață". 

Cete de nehaliți, însă, infiltrați prin mulțime, încep să se facă văzuți, bombardiere de luptă surdă pentru manifestanții din jurul lor. Ei bine, istoria se reia, și paradele de huliganism își pun în desfășurare depozitele de torțe, petarde, fumigene și cocktail-uri Molotov, atacurile fiind îndreptate spre forțele de ordine. Abia acum întra în scenă "cei plătiți", instigatorii, care golesc ceva mai repede decât era preconizat Piața Victoriei. Plătiți de PSD pentru a împrăștia masele de oameni, întrucât protestul devenea deranjant, de opoziție, pentru a intimida jandarmeria și a o determina să acționeze în forță, ca să se spună că aceștia, la ordinul superiorilor controlați de "partidul ceaușist", au "intrat" în mulțime, și au agresat protestatarii pașnici, ori rețelele se întrepătrund la nivel mai înalt? Cel mai probabil, în afară vor apărea știri loiale celei de-a doua situații, potrivit cărora forțele de ordine au fost puse să gonească oamenii din piață. De data aceasta, jandarmii nu au mai opus rezistență, s-au organizat vizibil într-un aparat defensiv, pentru a nu răspunde atacurilor, și a da curs unui măcel, iar mai apoi unui scandal internațional de amploare. Nu știu câți au remarcat faptul ca jandarmeria a încercat sa facă un cordon între huligani și ceilalți protestatari, pentru a-i apăra și a-i îndepărta de zona de pericol. Oameni ceva mai curajoși, care încercau să formeze un lanț uman în fața jandarmeriei pentru ca ceilalți să nu mai arunce în ei cu bucăți de gheață, pietre și torțe, în timp ce alții s-au pus pe vine și implorau umil "fără violență!". Jandarmi huliți de cei mai mulți dintre noi, dar care au o slujbă, o familie și copii cărora trebuie sa le asigure un viitor. Poate cei mai mulți dintre ei și-ar dori sa își scoată uniforma și sa protesteze alături de masă. Poate ca angajații de la salubritate, despre care nu vorbește nimeni, vor sta la - 10 grade să curețe piața de tone de gunoaie, sticle sparte și tomberoane jumulite în mijlocul intersecției, victime, la rândul lor, în războiul altora. Poate că vom mai ieși în stradă, poate că am demonstrat solidaritate și umanitate. Poate ca presa străină va scrie și despre asta și mass-media din România nu va mai fi un mijloc de propagandă politică. Poate că am dreptate. Poate..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu