@IMapp BUcuresti 2015 - peste 5 secole de traditie //// #556deanibucuresti

@IMapp BUcuresti 2015 - peste 5 secole de traditie //// #556deanibucuresti

luni, 10 august 2015

Jurnal de bord - ciclul turistic cu patru muchii

Turismul romanesc a ajuns o variabila in ecuatia de terminologii abstracte. A fi turist in tara ta este, insa, singura constanta in panoplia de speculatii fervente aduse de autoritatile locale. Contrar supozitiilor oficialitatilor, si aceasta a intrat intr-un proces lung si sigur de degradare. Complementar certitudinii potrivit careia strainii nu mai viziteaza hotarul carpatic, vine vestea si realitatea tot mai acerba si prezenta in mentalitatile societatii, cum ca nici romanii nu mai onoreaza statiunile montane de la noi, ci prefera destinatiile Alpilor francezi sau austrieci. In componenta consortiului de state mult mai atractive pentru publicul romanesc, intra si Bulgaria, care se pare ca nu impresioneaza numai prin facilitatile litorale, ci si prin serviciile oferite de orasele din zona de munte.

Romania, din pacate, reuseste sa respinga prin ostilitatile puse la cale de consiliile locale si primarii. Pe langa accesul in statiunile montane, o componenta deficitara in parcursul turistic, reprezentata de lipsa unei retele compacte si bine definite de autostrazi, in frunte cu segmentul Comarnic-Brasov, care sa permita o circulatie fluenta a maselor de turisti din exterior spre interior, apare problema tarifelor, un colos financiar care nu incape in buzunarul carpit si stramtorat al romanului. Vorbim, totusi, de probleme de functionare a sistemului national, in care multi "dealeri" ce ofera servicii de cazare prin gari, iau bani cu japca de la oameni. Asadar probleme vechi, arhaice as indrazni sa spun, care, din cate se poate observa, nu isi gasesc nicio cale oportuna de solutionare.

Realul inconvenient ivit, fiind unul de actualitate, este aparitia numeroaselor santiere aparute ca ciupercile dupa ploaie pe Valea Prahovei, s-ar spune cu scopul de a moderniza statiunile care primesc anual milioane de turisti din intreaga lume. Ei bine, acum sunt pustii, weekend-urile constituind singurul prilej de bucurie pentru hotelieri si patronii de pensiuni sufocate in maldare de moloz si saci de praf. Escavarile ambulante au impanzit masivul Cioplea, strazile devenind ruina unor labirinturi sapate in creasta dealului, sub seceta de priviri ale cabanierilor. Acestia din urma risca sa isi piarda si bruma de clienti ramasi, din pricina lucrarilor care escaladeaza pufuri de fum si smoke-uri de praf pe gardurile pensiunilor, tocurile geamurilor, condimentand chiar si ciorbele preparate in bucataria ascunsa in beciul de piatra. Zgomotul nu este, insa, un cetatean de vaza al santierelor din Romania, pentru ca, dupa cum stiti, 5 minute se lucreaza, 2 ore se fumeaza. Problema este cat dureaza aceste lucrari, pentru ca niciodata nu au fost respectate termenele de executie...traditie cu specific romanesc.


Fostul stadion de fotbal din Predeal este acum loc de picnic pentru muncitorii care inalta schelele de beton ale unuia din cele doua centre SPA pe care primarul intentioneaza sa le ridice pentru predelenii sai, intrucat inscrisurile de pe un panou care dezvaluie obiectul muncii asidue din conacul de fiare graieste astfel: "Totul pentru predeleni!". Nu pentru turisti, fiindca localnicii in mod cert vor inaugura cu mult fast centrul de relaxare, in conditiile in care cei mai multi nu au un loc de munca si sunt nevoiti sa faca naveta pana la Brasov. Piata agroalimentara in care isi puteau vinde produsele naturale obtinute in propria gospodarie, a fost daramata in urma cu doi ani. Podul peste calea ferata, o punte de legatura intre cele doua maluri ale orasului, sta sa se prabuseasca sub sustinerea nesigura a pilonilor macinati de vreme, ce-i mai slujesc pe post de carje. Gardul ruginit aproape culcat la pamant si craterele din asfalt prin care poti admira trenul care trece pe dedesubt sunt doar o polita de asigurare pentru renumitele SPA-uri si lucrari de rutina care au asuprit sute de metrii patrati de padure.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu