@IMapp BUcuresti 2015 - peste 5 secole de traditie //// #556deanibucuresti

@IMapp BUcuresti 2015 - peste 5 secole de traditie //// #556deanibucuresti

sâmbătă, 13 august 2016

Dan Boulea, despre “România dodoloata” - insectar

Balada mioritică a țăranului român îl are drept protagonist pe ofițerul cazematelor dunărene, Dan Boulea. E cetățeanul neaoș care își umple desagile cârpite de vânt cu foloasele rezultate de pe urma proiectelor realizate cu cap. Și vorba ‘ceea, că “unde nu-i cap, vai de picioare”, apăi popor elector, ai vâslit în direcția potrivită. Doar suntem “România lucrului bine- facut”. Am pus cratimă pentru a atrage atenția asupra a cât de închegată este această expresie. Până să pricepem iscoada exprimărilor cazone ale domnului Iohanis, vă propun să facem un ocol prin istorie și să scuturăm canistrele de ultimele picături de aldămaș cât să ne țină pistoanele până în Ardeal, la papistașii noștri nemiruiți de pe plaiurile stropșite de soare.

Maghiarimea și bulbucații popiti de tokesii de prin bodegi străine s-au întrunit la “scoala” de vara de la Băile Tușnad, or din ținuturile Tusnadfurd- iene, asa bag seama mai nou. Practica asta a dublei denumiri a județelor și localităților din regiunea Harghita-Covasna s-a împământenit în ciuda cotcodacelilor de la palat. Pancardele cu Bienvenue sunt acum văruite cu însemne ale bozgorimii. Nimic anormal de vreme ce într-o zona cu populație majoritar maghiara, placa comemorativa a cândva satului Malnas apare si în alta limba, care si-a pus monopolul pe zona respectivă. Însă să găsești stațiuni turistice sau chiar orașe unde nimeni nu îți poate da o informație în limba română, unde la ghișeele caselor de pensii, biroul de relații cu publicul al primăriei sau casele de bilete ale gărilor mai nou CF, angajații nu cunosc decât limba în exercițiul funcțiunii, și anume, cea maghiara, acest fapt nu se poate justifica decât ca o grosolană dovadă de insolență și indolență deopotrivă. Ei și cum peștele de la cap se împute, îi suspectez pe proaspeții investiți în funcții înalte în stat de incompetență și incompatibilitate cu postul ocupat. Pare-se ca mutulica, ciolosii și patapievicii susțin sleahtele minoritare migratoare, subjugati și impunsi cu sula-n coaste de alde Merkel alături de camarila sa de la Bruxelles. Nici ex-ministrii și prim-miniștrii nu se pot lăuda ca nu au pus umărul și nu au participat activ la clădirea societății puradeice bozgorizate. Prin ajutoare sociale, scutiri de taxe și impozite, în definitiv, prin asigurarea unui mediu prielnic. Marko Bella și momiții sai politic, alături de impuținații din Ungaria, încă își mai desfășoară ședințele oculte de spiritism autonom pe gazonul din ograda bălăciților din Ținutul Secuiesc. Tokesii s-au ocupat de asemenea de alte practici demne sa încingă răzmerița din defileul Oltului. Au ars mai multe drapele ale României, unele în chiar curtea consiliilor locale, sau au arborat în semn de respect pentru secuii care erau nemți, propriul lor steag. O casă din vistieria prezidențială să meargă la balaoacheșii bozgoriți, în cinstea gestului cu care ne-au onorat, infuleca cuvintele pofticios cel santa Klaus.

Rămânem tot în zonă, dar ne mutăm pe calea ferată pentru a celebra un episod cel puțin savuros din Românica lui Dan Boulea. Ei bine, îmi fac impresia de altfel cât se poate de corecta că tehnologia din vagonetele roase de puroi calcaros și rugină nu a ajuns încă la nivelul de cunoaștere al românului. Ușile automate par a fi un subiect tabu pentru locuitorii orașului Sf. Gheorghe, care împing de zor și trag speranțe că încăpățânarea balamalelor nu va fi nesfârșită. Nu poți decât sa apreciezi perseverența și sârguința de care dau dovadă oamenii în astfel de împrejurări. Cum butonul verde, luminos, și mesajul “apăsați pentru deschiderea usilor” nu sunt suficient de vizibile, călătorul beneficiază de soluția salvatoare. Noroc cu mânerul monșer..ne-am mai liniștit. Apai meștere, ai cam complicat-o aci. La alea de-afara de ce nu pusei? În caz ca nu ați observat, suntem o țară de delăsători și resemnați. Cei care nu au prins care-i șpilu cu ușa, cum n-au dat de mâner, au mers la una deschisa de un altul mai destupat ca ei. Asa e și în viață, ca și în politică deopotrivă. Unu-i cioban, altu se bulucește în turma de proțăpiți care au fost serios avariați de campania electorală. Asa-zisul efect de orbire parțială sau totala.


Cum lucrurile se fac Dan Boulea în tara asta, nu ne miră că guvernanții au mai mătrășit ceva pe acolo prin lege, asa încât de acum elevii claselor a 11-a și a 12-a sa primească manuale în regim gratuit, namailuând în calcul ce se va întâmpla cu trocul național al vechilor culegeri și manuale. Doua generații de elevii ratate în plan financiar. Asta pentru că noi ne cumpăram până acum cele trebuinciose, și în felul acesta o să rămânem din nou restanți la bugetul propriu. Dan Boulea despre România dodoloață: lighioane, insectar...

*Eseu care urmeaza sa apara zilele urmatoare in revista "Amurg Sentimental"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu